Dr. Özgür AKIN Milliyet Web Sitesinin Röportaj Konuğu Oldu
AKINSOFT ve AKINROBOTICS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür AKIN’ın Milliyet Gazetesi web sitesinde yayınlanan “İnsansı Robotların Yükselişi ve Evrimi” başlıklı röportajı.
Haberi okumak için tıklayınız Dönemi: 26 Nisan 2021 Düzenleyen: AKINSOFT Genel Merkez
2021 Yılında da Üretmeye Devam Edeceğiz
Dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci tüm hayatı sekteye uğratsa da bilimsel ve teknolojik gelişmeler insanlığa hizmet etmek için durmaksızın devam etti. Ülkemizin yüksek teknoloji üreticisi AKINSOFT ve AKINROBOTICS olarak bizler de çalışmalarımızı bu olumsuz dönemin ortaya çıkardığı ihtiyaçlar yönünde şekillendirerek gerçekleştirdik.
Değerli INOVAX okurları, 2020 yılı dünyanın koronavirüs salgını ve insanlık üzerinde yarattığı büyük etkiye tanık olduğumuz bir yıl olarak geride kalırken, bu süre içerisinde iş süreçlerimizden sosyalleşmeye, eğitimden seyahate kadar birçok alanda kısıtlamalarla karşı karşıya kaldık. Yoğun tedbir ve kısıtlamalar ışığında geçirdiğimiz 2020 yılının son dönemlerinde dünyanın birçok yerinde hummalı bir şekilde ilerleyen aşı geliştirme çalışmaları netice vermeye başlayarak insanlar üzerinde uygulanabilecek seviyeye geldi ve yeni yıla aşılama çalışmalarıyla girdik. Aşılama çalışmalarında olumlu sonuçlar elde ederek salgının son bulmasını ve eski hayatımıza bir an önce dönmeyi umut ediyoruz.
2020 yılı koronovirüs gölgesinde geride kalırken birçok sektör ve firma bu süreçte çok büyük zarar gördü. Bu dönem tüm dünyada hayatı sekteye uğratsa da bilimsel ve teknolojik gelişmeler insanlığa hizmet etmek için durmaksızın devam etti. Ülkemizin yüksek teknoloji üreticisi AKINSOFT ve AKINROBOTICS olarak çalışmalarımızı bu olumsuz dönemin ortaya çıkardığı ihtiyaçlar yönünde şekillendirerek bilim ve teknoloji mirasımızı pandeminin ortaya çıkardığı zararları en aza indirgemek ve hiçbir sektörün veya işletmenin bu dönemde zarara uğramaması yönünde gerçekleştirdik.
Bu dönemin olumsuzluklarından en çok etkilenen işletmelerin başında restoran, lokanta, kafe ve pastane gibi hazır gıda sektöründe faaliyet gösterenler yer almaktadır. Koronavirüsle mücadele için alınan tedbirler kapsamında bu sektörde hizmet veren işletmelerin geçici bir süre sadece “paket sipariş” modeliyle çalışmalarına devam etmesi kararının ardından işletmelerin zararını en aza indirmek ve alınan bu karara uygun altyapısı olmayan işletmelerimize online yemek sipariş sistemi MyRezzta hizmetimizi sunarak işletmelerin bu alandaki altyapı eksiliğini hızla çözüme ulaştırdık. Restoran, kafe ve hazır gıda alanında hizmet veren işletmelere MyRezzta Online Sipariş Sistemi ile kendi web siteleri üzerinden yemek siparişi almalarını sağlayarak siparişlerinin takibini yapmalarında kolaylık sunuyoruz. MyRezzta ile işletmeler, bu sektördeki en büyük sorunlardan olan “ilave komisyon bedeli” ödemeden bu sistemi kullanabileceklerdir. Herhangi bir ek modül ya da programa ihtiyaç duymadan kullanılabilen MyRezzta, stok ve siparişleri yönetmek için WOLVOX Restoran yönetim programıyla da entegre çalışmaktadır. Ayrıca işletmelere özel geliştirdiğimiz Android ve IOS uyumlu uygulamalar sayesinde müşteriler mobil cihazlardan kolayca menüleri görüntüleyerek sipariş verebilmektedirler. Myrezzta ile işletmelerin müşterileriyle daha kolay ve hızlı iletişim kurmaları sağlanırken iş süreçlerini hatasız olarak yürütmeleri sağlanmaktadır.
Sosyal mesafenin ve sıfır temasın önemli olduğu bugünlerde yeni hayat tarzımıza uygun olarak AKINSOFT QR Menüyü geliştirdik. Hem çalışan hem de müşteri hijyeni açısından masalar arasında gezen menülere son verdik. Elden ele dolaşan menülerin virüsün yayılım hızını arttıracağı gerçeğiyle müşterilere menülerin temassız olarak ulaşmasını ve siparişlerin temassız olarak verilmesini “QR Menü” ile sağladık.
Yine bu dönemde franchise ya da çoklu şube modeli ile çalışan işletmeler için franchise yönetim çözümümüz MyFranchise’i geliştirdik. MyFranchise; franchise zinciri olarak yönetilen işletmelerin ihtiyaç duyduğu merkezi stok kontrolü, şubelerden ürün sevkiyat talebi, farklı şubelere özel fiyatlandırma, şubelerin yaptığı satışları tek noktadan raporlayabilme ve grafiksel raporlar gibi özellikleriyle içinde bulunduğumuz dönemin zorluklarına karşın çoklu şube yönetimiyle süreçlerini yöneten işletmelere çözümler sunmaktadır.
Pandeminin sekteye uğrattığı bir diğer sektör ise kuaför, berber, güzellik salonu vb. randevu sistemiyle çalışılan işletmeler oldu. Özellikle virüsün bulaşma hızının yüksek olması nedeniyle uzun süre hizmet veremeyen işletmeler, alınan tedbirlerin de neticesinde tekrar faaliyete geçti. Uzun süre faaliyet vermemesinden kaynaklı yoğunluğun ve oluşacak kargaşanın önüne geçilmesi için AKINSOFT ProKuaför’ü hizmete sunarak işletme sahipleri ve kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağladık. Prokuaför programımızda bulunan hatırlatıcı SMS’ler ile alınan randevuların unutulması veya gecikme gibi sorunları ortadan kaldırmayı hedefledik. Programımız herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm randevularınızı tek bir sistem üzerinde toplayarak istenilen zamanda randevu alabilme imkanı sunmaktadır.
Bu zor dönemde turizm sektörünün de yanında yer alarak rezervasyon ile konaklama kabul eden otel, öğretmen evi, polis evi vb. tesis ve kurumlar için geliştirdiğimiz online rezervasyon sistemimiz HotelSmart’ı hizmete sunduk. HotelSmart, kuruma ait web sitesi üzerinden online rezervasyon ve ödeme alınmasına yardımcı olarak odaların uygunluk durumu, tarih ve oda bazlı farklı fiyatlandırma işlemlerinin cep telefonu, tablet veya bilgisayarlardan pratik bir şekilde yönetilmesine yardımcı olmaktadır.
Tüm dünya ekonomisini altüst eden Covid-19 salgınının başlamasıyla ticari işletmelerin muhasebe süreçlerini de kolaylaştırmayı hedefledik. Bu dönemde Kobilerin ihtiyaçlarını ve taleplerini de göz önünde bulundurarak çok kullanıcılı muhasebe yazılımımız OctoPlus7’yi çıkararak e-fatura ve e-arşiv desteği ile işletmelerin e-dönüşüm işlemlerini rahatlıkla yapabilmelerine öncelik verdik.
İçinde bulunduğumuz bu olumsuz dönem bizi “Online market sipariş sistemi” kavramıyla tanıştırdı. Sağladığı avantaj ve kolaylıklar hepimizde ciddi farkındalık oluştururken bu trend üzerine büyük bir ilgi oluştu. e-Ticaret alt yapısıyla son derece kolay ve hızlı şekilde oluşturduğumuz AKINSOFT Online Market Sistemi ile tüm market, bakkal ve büfe gibi işletmelerin siparişlerini internet üzerinden alabilmelerine imkan sağladık ve bu alanda birçok işletmemizin iş süreçlerinde oluşacak olumsuz durumların da önüne geçmiş olduk.
2020 yılı içerisinde birçok ticari ve sektörel yazılımımız sektördeki yerini alırken, Türkiye’nin Yerli Robotik Markası AKINROBOTICS olarak da bünyemizde tasarlanan ve üretime geçen robotik teknoloji projelerimizle bu dönemin en az zararla atlatılması yönünde çalışmalara imza attık.
AKINROBOTICS olarak 2020 yılında toptan ve perakende sektöründe faaliyet yürüten işletmeler için geliştirdiğimiz AKINROBOTICS Sipariş Hazırlama Otomasyonu, hızlı ve doğru sevkiyat yapılabilmesini sağlamaktadır. Sistem her aşamada her işlemi ara yüzler ile kaydederek, hangi siparişin kim tarafından, hangi saatte, hangi haznede hazırlandığı bilgisi ile sisteme yapılan ürün yüklemelerinin de yine kim, ne zaman, ne kadar vb. bilgilerini aktarabilmektedir. Sipariş Hazırlama Otomasyonu, iş sağlığı ve güvenliğini sağlarken iş kaybı, ürün kaybı, zaman kaybı gibi etkenleri ortadan kaldırarak maksimum verimlilik sağlamaktadır.
Yine geçtiğimiz dönemden edindiğimiz bilim teknoloji mirası çerçevesinde çalışmalarına devam ettiğimiz arazi robotumuz ARAT 3.2’yi tamamladık. Ülkemiz için birçok alanda yer almasını planladığımız 4 ayaklı robot ARAT, yük taşıma özelliğiyle arazide ve arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilmeye yönelik tasarlandı. 3 eklemden oluşan 4 adet ayak sayesinde dengede kalarak yürüyebilme, yönelme, koşma, basamak çıkma özellikleri ile keşif yapabilme yeteneklerine sahiptir. Yeni özellikler eklenerek geliştirilmeye devam eden ARAT’ı, 8 megabit hızında çalışan haberleşme mimarisi ile sizlerin hizmetine sunmuş bulunuyoruz.
Koronovirüs salgının başlamasıyla ihtiyaç duyulan sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerini düşünerek ülkemizin sağlığı için AKINROBOTICS bünyesinde tasarlanan ve üretimi gerçekleştirilen UV-C Sterilizasyon Robotunu yine 2020 yılı içerisinde kullanıma sunduk. UV-C Sterilizasyon Robotu kapalı ve kontamine risk oranları yüksek alanlarda stabil ve kesin sterilizasyon sağlamaktadır. Hastane ve ameliyathaneler başta olmak üzere, yemekhaneler, gıda firmaları, spor salonları, çocuk oyun alanları gibi yüksek sterilizasyona ihtiyaç duyan daha birçok sektörde kullanılabilecek.
Diğer çalışmamız ise bu dönemin en büyük kahramanları sağlık çalışanlarımızın iş süreçlerine yardımcı olması için geliştirdiğimiz Hemşire Asistan Robotlarıdır. Sağlık çalışanlarımızın sağ kolu ve en büyük yardımcısı olacak asistan robotlar, risk grubunda yer alan hastalarla teması en aza indirirken, rutin kontrollerin ve hasta ihtiyaçlarının karşılanmasında görev alabilecekler.
Yine bu dönemin ihtiyaçlarına istinaden geliştirdiğimiz Termo Robotumuz, temassız kamera ve ateş ölçümü, yüz tanıma- algılama ile personel takibi, sesli yardım için dahili hoparlör ve sesli-ışıklı uyarı sistemi ve uzaktan erişim gibi daha birçok özelliğiyle müşteri ve çalışan güvenliğini sağlarken, olası riskleri erken tespit etmek ve anında müdahale için geliştirildi. Bunun yanında restoran, kafeterya, otel gibi hizmet sektörü için geliştirdiğimiz Misafir Servis Robotlarımız da müşterinin talep ettiği ürünleri temassız ve hijyenik olarak servis etmektedir.
Burada yer verdiğim teknolojilerimiz 2020 yılı içerisinde geliştirilmiş ve tamamlanmış olsa da tüm bu bilim ve teknoloji mirasımızın temellerinin 1995 yılında kurumumuzu kurduğumuzda belirlediğimiz vizyonlara dayandığını bir kez daha belirtmek istiyorum. 2021 yılının sağlık, mutluluk ve teknolojinin ışığında geçmesi dileğiyle…
Dr. Özgür AKIN
AKINSOFT – AKINROBOTICS
Yönetim Kurulu Başkanı
DİJİTAL DEĞİŞİM Dr. ÖZGÜR AKIN
By AKINSOFT -27 Temmuz 20200141
Değerli INOVAX okuyucuları, dünya genelini etkisi altına alan koronavirüs salgını bizleri hiç alışık olmadığımız yaşam biçimlerine zorlarken, hayatımızın birçok açıdan değişimine neden oldu. Bu denli büyük bir değişim hayatımızın her alanında ilişkilerimizin de yeniden düzenlenmesini sağladı. Süreç öncesinde de yaşamımızın önemli bir parçası olan dijitalleşme kavramı bu dönemle birlikte daha bir önem kazandı.
Yeni dönemde dijitalleşme sadece iş süreçlerinin dijitalleşmesini sağlamak ya da dijital araç ve gereçler kullanarak süreçlerimizi yürütmeyi değil; iş süreçlerinin yeni düzene ve değişen dünyaya göre uyarlanması için tüm süreçlerin dijital araçları kullanarak yeniden tasarlanmasını, organizasyon süreçlerinin değişmesini, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının geliştirilmesini ve yoğun rekabet içinde olan pazarın ihtiyaçlarına uygun şekilde hareket tarzı belirlemeyi ifade etmektedir.
Pandemi dönemiyle birlikte yediden yetmişe hemen herkesin hayatında etkisini daha çok gösteren dijitalleşme süreci öğrencileri uzaktan eğitime, çalışanları evlerinden sanal çalışma modelini deneyimlemeye, ticari işletmelerin ürün ve hizmetlerini e-ticaret uygulamalarına taşıyarak online alışveriş ve pazar yerlerini kullanmaya teşvik ederken, son kullanıcıları da bu hizmetlerden yararlanarak ihtiyaçlarını tedarik etmeye, ödemelerini daha hijyenik ve güvenli olan temassız ödeme sistemlerini kullanmaya yöneltti. Bu süreç, birçok alanda dijitalleşmeyi hayatımıza kattı ya da mevcut hayatımızdaki davranışlarımızda bazı değişiklikleri beraberinde getirdi ve dijitalleşme sürecini hızlandırdı. COVID-19 salgınıyla birlikte yaşadıklarımızın, deneyimlerimizin bize dijital alışkanlıklarımızda da köklü değişimler yaşattığını söyleyebilirim. Pandemi sürecinde kazanılan ve alışkanlık haline gelen yeni dijital davranışlar (çalışma ve tüketim davranışları) pandemi sonrasında da birçok alanda yaygın olarak ve daha da geliştirilerek devam edecektir.
COVID-19 salgınıyla sosyal mesafe ile fiziksel temastan kaçınma, sokağa çıkma yasakları ve karantina gibi sağlımız için alınan önemler fiziksel ticareti tamamen durma noktasına getirirken tüm sektörler bu süreçten olumsuz etkilendi. Dolayısıyla bu süreç üretici ve tüketici davranışlarının önemli ölçüde değişmesine ve ticaretin dijital dünyaya taşınarak şekil değiştirmesine yol açtı. Bu durum zaten uzun zamandır tamamlanmasını beklediğimiz ticaretin dönüşüm sürecini çok ciddi şekilde hızlandırdı. Gerek üreticiler gerekse de tüketiciler hızlı, kolay ve güvenli olması nedeniyle e-ticarete yönelirken, online satış kanallarının bu dönemde ülkemizde ciddi bir büyüme kaydettiğini gözlemledik. Özellikle fiziksel mağazalar alınan tedbirler ve müşteri tercihleri nedeniyle salgından olumsuz etkilenirken, tüketiciler salgın ortamında ihtiyaçlarını karşılamak için en hızlı ve pratik yol olan e-ticareti daha yoğun olarak kullanmaya başladı. Öyle ki, sanal pazar yerleri ve e-ticaret platformları artık tüketiciler için bir tercih değil, toplum sağlığı için önemli bir temel hizmet haline geldi. Online sipariş kanalları aracılığıyla alışveriş yapmak, web tabanlı güvenli kredi kartı ödeme yöntemlerini kullanarak ödemelerin yapılması ve siparişin kapımıza kadar gelmesi, ülkemizde son kullanıcıların bu alanda yaşadığı konforu tekrar gözler önüne serdi.
Olağanüstü günlerin yaşandığı bu dönemde toplum sağlığı için büyük önem taşıması, ayrıca hızlı ve kolay ödeme yapılması nedeniyle tüketici harcamalarında kullanılan temassız ödeme sistemleri hızla yaygınlaştı. Temassız ödeme yöntemlerinden olan kredi kartları, banka transferleri, elektronik cüzdanlar ve blok zincir tabanlı kripto para birimleri dijital ödeme seçeneklerinde öne çıktı. Bu dönemde yaygınlaşan temassız kartlarla ve akıllı telefonlarla da yapılabilen temassız ödeme sistemleri sağladığı faydalarla artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alarak kullanılmaya devam edecektir.
Bu dönemde ön plana çıkan bir başka konu ise evden/uzaktan çalışma konusu. Birçok sektör tarafından çok sıcak bakılmayan ya da geçilme sürecinde farklı gereksinimlerinden dolayı ertelenen evden çalışma uygulaması pandemi dönemiyle birçok işyerinde hızla uyum sağlanarak günlük iş hayatının bir parçası haline getirildi. Bu süreçte firmalar dijital dönüşümün gerekliliklerini ve uzaktan çalışma için gerekli altyapılarını gözden geçirerek esasında bu sürecin beklenildiği kadar zor olmadığını gördü. Evden çalışma modeli bu dönemle birlikte her geçen gün yaygınlaşırken gelecekteki iş modellerini de değiştirmeye başladı. Bu süreç için kısa vadede çok faydalı olduğu yönünde geri bildirimler alınsa da uzun vadede performans düşüşleri yaşatacağını düşündüğümü belirtmek isterim.
Üretim alanında faaliyet gösteren şirketler bu süreçte üretim hatlarında robotik sistemler, yapay zeka gibi yüksek teknolojilerin kullanımı ile akıllı cihazlardan bilgi aktarım olanağı sayesinde önemli ölçüde dijital dönüşüm sağlayarak, üretim süreçlerini kayıpsız hatta kapasite artırımıyla gerçekleştirdi. İş süreçlerinin geleceği açısından baktığımızda; dijital dönüşümle birlikte dünyada, robotlar ve insanların bağımsız fakat birbirleriyle uyumlu olarak çalışma alanları her geçen gün daha da yaygınlaşacak ve bu durum üretimde toplam kalite artırımı sağlayacaktır. Şirketler; robotik, yapay zekâ, bulut ve diğer teknolojik gelişmeler yoluyla işin bir bölümünü ya da tamamını dijitalleştirme yolunu kullanarak çalışmaların belirli bir fiziksel mekânda yapılması zorunluluğu düşüncesine meydan okuyabilirler. COVID-19 salgını birçok sektörde işletmeleri daha az insan gücüyle çalışmaya zorlarken bu dönemin olumsuz etkilerinin robot ve otomasyon sistemleriyle aşılabileceği bir kez daha anlaşılmaya başlandı. İşletmeler önümüzdeki süreçte dijital dönüşüm ile birlikte dronelar, robotik üretim araçları ve yapay zekâyı iş süreçlerinde daha yoğun olarak kullanmaya başlayacaktır.
Büyük bir hızla devam eden dijitalleşme yolculuğunda hep birlikte üreten, gelişen ve geliştiren yarınlara…
Dr. Özgür AKIN
AKINSOFT – AKINROBOTICS
Yönetim Kurulu Başkanı